Educatie

Educatieve website voor docent en leerling
Deze educatieve website is onderdeel van het project Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling. Het lespakket Terpen- en Wierdenland stelt leerkrachten van groep 7 en/of 8 in staat om zelf een erfgoedles te geven over de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van het terpen- en wierdenland in het Noorden van Nederland.

Deze erfgoedles is bijzonder geschikt voor scholen die in een terp- of wierdedorp staan en biedt leerkrachten de kans om de geschiedenis dichtbij huis tot leven te brengen. Tijdens de lessen maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van het eeuwenoude cultuurlandschap waar ze in wonen, leren ze over het ontstaan van de terpen en wierden en ontdekken ze wie hier gewoond hebben

Het pakket bestaat uit een handleiding voor docenten, een opdrachtenvel voor de leerlingen en een PowerPointpresentatie voor gebruik in de les.

Maar op onze website is veel meer te vinden: filmpjes, animaties, verdieping, alles voor een spreekbeurt, de verhalen van de zes dorpen, verdieping met close-ups voor de liefhebber en allerlei materiaal om het lesgeven over terpen en wierden leuker en makkelijker te maken.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op educatie.terpenenwierdenland.nl

Workshops Terpentafel

afbeelding-flyer-zee-van-wierden-en-terpenNaast het lesprogramma kunnen scholen ook aan de slag met Terpentafels met het project Zee van Terpen en Wierden. Op al meer dan tien scholen in het terpen- en wierdenland hebben leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 ervaring opgedaan met de workshops. Zowel leerkrachten als leerlingen zijn erg enthousiast.

De opzet
Als jij een lege terp zou mogen inrichten, hoe zou die er dan uitzien? Wat vind jij belangrijk? Wat heb je nodig om met een groep mensen op een terp te kunnen wonen, spelen, eten en werken? En wat heb nodig om gelukkig te zijn? Leerlingen krijgen een eigen Terpentafel waaraan ze in groepjes van 8 hun eigen minimaatschappij inrichten. Aan het eind van 2018 wordt een selectie van tafels tentoongesteld in Museum Wierdenland en Hallum.

Meer weten over de workshops van Zee van Terpen en Wierden? Bekijk de flyer.