Fibula van Wijnaldum vastgelegd op 360 graden-foto

Met dank aan Museumfederatie Fryslân is de fibula van Wijnaldum, behalve in het Fries Museum, nu ook online vanuit alle hoeken te bewonderen. Daarvoor werd het topstuk voor even uit zijn vitrine gehaald en vastgelegd met 360 graden fotografie. Het vastleggen van de foto vond plaats in het depot van het Fries Museum en is onderdeel van het project Kolleksjes Tichteby, waarbij tientallen musea hun collecties digitaliseren. Kolleksjes Tichteby is een deelproject van het Friese Deltaplan Digitalisering: Redbot.

De fibula van Wijnaldum is een topstuk uit de collectie van het Fries Museum en is momenteel te bezichtigen in de tentoonstelling ‘Goud – gevonden schatten uit de middeleeuwen’. De mantelspeld uit circa 600 na Christus is een icoon van de Friese archeologie. Het is het grootste ingelegde sieraad uit vroegmiddeleeuws Nederland en misschien wel uit Europa.

De fibula is niet de enige bijzondere vondst die is gefotografeerd. Zo is ook een sandaal uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Hegebeintum, op dezelfde wijze vastgelegd.

Foto: Fries Museum, Leeuwarden; Collectie Provincie Fryslân