Zaterdag 1 augustus: Terpenkuier rond Wijnaldum

De Stichting Archeologische Werkgroep Wijnaldum houdt op zaterdag 1 augustus om 13.30 uur een terpenkuier van ongeveer 5 km. Gewandeld wordt langs de eeuwenoude terpen van Westergo, het eiland, eens gelegen tussen Marne en Middelzee. De route volgt het onverharde pad langs De Ried in oostelijke richting om daarna halverwege via de Foarryp terug te keren naar het dorp.

Een gids zal de oude terpen tonen, waar ook in de jaren 90 de archeologische opgravingen hebben plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van de beroemde gouden fibula uit de 7e eeuw, in 1953 in een van deze terpen gevonden. In 2013 werd hier nog een bijzonder schildje van een riemgesp gevonden, de mannelijke tegenhanger van de fibula. Het is het bewijs dat er ook een mannelijke elite in Wijnaldum was. Tijdens de kuier wordt een bezoekje gebracht aan het “âlde stasjon” en wordt tevens een pauze ingelast voor een versnapering.

Start- en eindpunt zijn bij het Archeologisch Steunpunt. Deze locatie bevindt zich in de consistorie achter de kerk van Wijnaldum. Hier kunnen deelnemers na afloop een deel van de opgravingen bewonderen. Kosten deelname € 3,50. Honden aangelijnd toegestaan.

Tekst: Franeker Courant, Cindy Houwen