Aardbevingsbestendige baksteen voor wierdedorp Krewerd

De kenmerkende rode Groninger baksteen, maar dan aardbevingsbestendig. Te mooi om waar te zijn? Architect Fons Verheijen ontwierp hem voor de versterking van het wierdedorp Krewerd.

Het Groningse wierdedorp Krewerd wordt een proeftuin voor een nieuwe manier van versterken tegen aardbevingen. Alle 44 woningen op de eeuwenoude wierde onder de rook van Delfzijl worden ‘geadopteerd’ door architect Fons Verheijen. Samen met de Krewerders zorgt hij ervoor dat het dorp zijn karakter behoudt.

Rode bakstenen
De huizen in Krewerd zijn, net zoals in veel andere Groningse dorpen, veelal gebouwd van rode bakstenen. Om het typische karakter van het wierdedorp te kunnen behouden, moet dat zo blijven. Maar bakstenen zijn niet aardbevingsbestendig. Er moet dus een oplossing komen.

Steenstrips vindt architect Verheijen maar kitsch: “Dat is gewoon goedkoop behang. Een muur moet een échte muur zijn. Daar moet je je fiets tegenaan kunnen gooien.”

Krewerder baksteen
Hij bedacht samen met architect Tiemen Anema een oplossing: de Krewerder baksteen. Dit is een steen die met een haak op een beugel wordt gehangen. Daardoor is er geen specie of lijm nodig én – nog belangrijker – scheuren de stenen niet door een aardbeving. Het dorp wordt op deze manier wel vernieuwd, maar op een manier die bij het wierdedorp past.

Om de steen te testen liet Verheijen er honderd bakken bij Dijkstra Kleiwaren uit Sneek. Het testmuurtje dat hij met deze stenen bakte bleek er prima uit te zien.

De steen is echter nog niet klaar voor gebruikt. Eerst moet er nog een goed ophangsysteem worden bedacht. “Als dat lukt kunnen we de stenen laten produceren door baksteenfabriek Strating in Oude Pekela. Het moet wel een Groningse fabriek zijn vind ik. En de steen moet gemaakt worden van Groningse klei.”

Groen licht voor versterkingsexperiment
Experiment Krewerd liep vertraging op nadat minister Wiebes de versterkingsoperatie pauzeerde. Vorige maand gaf de Nationaal Coördinator Groningen eindelijk groen licht voor het versterkingsexperiment.

Naar verwachting zal de eerste snelle beoordeling nu in februari plaatsvinden. In maart zal er een plan liggen voor de eerste huizen. Het is de bedoeling dat het hele dorp binnen drie jaar is versterkt met de nieuwe bakstenen.

Foto: Jan Zeeman