Digitale Kaart Historische Infrastructuur van Groningen gepresenteerd in Warffum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en stichting Mobiele Collectie Nederland presenteerden 23 september (een aanzet tot) de Digitale Kaart Historische Infrastructuur van Groningen. Dit gebeurde in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Infrastructuur en mobiliteit kennen in de provincie Groningen een rijke geschiedenis. Een gevarieerde collectie erfgoed getuigd daar nog van, waaronder mobiel erfgoed, oude verbindingswegen en verschillende elementen in het landschap. Op de digitale kaart zullen oude spoortrajecten, wegen, vliegvelden en vaarroutes vanaf 1850 worden weergegeven. Door te klikken op symbooltjes op de kaart zijn historische foto’s en meer informatie over die specifieke plek te vinden. Deze foto’s zijn aangeleverd door stichting Mobiele Collectie Nederland. Deze stichting beschikt over een grote hoeveelheid oude foto’s van transportmiddelen. Ze hopen door middel van deelname aan dit project meer aandacht te krijgen voor hun eigen collectie.

Elke historische vereniging, heemkundekring, lokaal museum en archief kan ook aan de kaart bijdragen door foto’s en documenten aan specifieke locaties op de kaart te koppelen. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de wijze waarop Groningen in de moderne tijd is veranderd. Op de kaart is ook ruimte voor persoonlijke herinneringen en verhalen die verbonden zijn met de geschiedenis van de mobiliteit. Dit alles samen zorgt voor een netwerk van historische beelden, verhalen, ervaringen en herinneringen. De kaart is daarnaast een inspiratiebron voor beleid op het gebied van cultuur, erfgoed en leefomgeving, zoals city-regiomarketing, toerisme en recreatie.

(Foto: Openluchtmuseum Het Hoogeland)