Even voorstellen: archeoloog Gerard Aalbersberg

Een nieuw gezicht is Gerard Aalbersberg (45) al lang niet meer binnen Terpen- en Wierdenland. Sinds november 2015 is de inwoner van Pieterburen huisarcheoloog van het project. Gerard volgde Mans Schepers op, die nu onder meer een adviserende rol bij de ‘Terp fan ‘e Takomst’ heeft. Voor hen die Gerard nog niet troffen in het veld, stelt hij zich nog even voor.

Wat is je achtergrond?

“Ik ben geboren en opgegroeid in de Noordoostpolder en daar ook met (amateur)archeologie begonnen. Na mijn studie Fysische geografie heb ik in Engeland promotieonderzoek gedaan op het snijvlak van fysische geografie en archeologie. Daarna ben ik als postdoctoraal onderzoeker en universitair docent aan de slag gegaan aan de VU in Amsterdam en werkte ik tot 2013 als projectleider bij RAAP Archeologisch Adviesbureau, regio Noord. Sindsdien ben ik zzp’er op het gebied van archeologie en geologie.” 

Waarvoor ben je verantwoordelijk binnen het project?

“Ik ben als onderzoeker verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van de archeologische werkzaamheden en het onderzoek. Zo zijn afgelopen maanden de onderzoeken in Warffum, Hallum en Godlinze gestart, waarbij we boringen en kleine opgravingen doen samen met bewoners.” 

Hoe zien je werkdagen eruit?

De meeste tijd gaat toch zitten in computerwerk: administratie, vooronderzoek (literatuur e.d.), toestemmingen regelen, et cetera. Ook rapportages nemen veel tijd in beslag, vooral het schrijven van de publieksdelen. Het maken van keuzes tussen wat ‘wij’ interessant vinden en wat de geïnteresseerde leek nog begrijpt is niet makkelijk. In je enthousiasme wil je snel teveel. Het bondig en begrijpelijk opschrijven voor een leek is heel wat anders dan een rapportagetekst typen.”

Waarom ben je archeoloog geworden?

“In iedereen schuilt een beetje een schatgraver. Ergens beginnen te graven of boren waar nog nooit iemand heeft gekeken, en je dan laten verrassen… Wat mij vooral boeit is de interactie tussen natuurlijk landschap en de mensen die daarin leven. Hoe gaan mensen om met veranderingen in het landschap, welke veranderingen veroorzaken ze zelf?”

Wat maakt dit project vooral interessant voor jou?

“Het werken met geïnteresseerden uit de omgeving. Een van de leukste dingen als wetenschapper vind ik toch het overdragen van kennis, het uitleggen van hoe we werken en hoe we bepaalde dingen afleiden uit (voor de leek) kleine en onooglijke dingen.”

Lees meer over het onderzoek van Gerard.

Foto’s: Agnes Bruinsma