Kroniek van Godlinze; een groot boek over een klein dorp

Kunstenaar, amateurhistoricus en oud-Godlinzer Reinout Krajenbrink heeft zeven jaar hard gewerkt aan zijn boek, maar nu is het eindelijk af. Het boek vertelt de geschiedenis van het Groningse wierdedorp Godlinze in 315 pagina’s. Het kan daarmee een echte kroniek worden genoemd. Krajenbrink schreef het boek niet alleen, maar illustreerde het ook.

Reinout Krajenbrink woonde zelf 35 jaar lang in Godlinze. Het idee om de geschiedenis van het dorp op te schrijven ontstond tijdens een vakantie in de Ardennen in Durbuy. Daar was een stripboek te koop over de geschiedenis van het oude stadje. Krajenbrink wilde ook zoiets maken voor Godlinze, omdat het dorp een rijke geschiedenis heeft waar lang niet iedereen van op de hoogte is. Na zijn vakantie begon hij meteen met schrijven en schreef hij op wat hij zelf al wist. Ook dook hij de archieven in voor diepgravend onderzoek naar het oeroude verleden van het wierdedorp.

Al snel werd duidelijk dat er teveel interessante informatie naar boven kwam voor alleen een stripboek. De geschiedenis van Godlinze verdiende veel meer pagina’s. Zo ontstond uiteindelijk een ware kroniek. Twee jaar geleden dacht Krajenbrink zijn boek al af te hebben. Godlinze werd toen echter onderdeel van project Terpen- en wierdenland van het Waddenfonds. Hij besloot te wachten, want hij was bang dat er allemaal nieuwe ontdekkingen zouden komen. Het Waddenfonds vond, gelukkig voor de schrijver, niet veel nieuwe dingen. Alleen wat leuke weetjes die de auteur nog mee heeft kunnen nemen in zijn boek.

Nu het boek eindelijk af is, kan Krajenbrink zich weer richten op schilderen en illustreren, zijn echte baan. Maar eerst zal hij woensdag 30 oktober om 19:30 uur zijn boek nog presenteren in het dorpshuis van Godlinze. Aansluitend houdt Krajenbrink een lezing over de geschiedenis van Godlinze, met als slot een virtuele rondleiding door het dorp anno 1514.

De Kroniek van Godlinze kost €49,50 en is te bestellen via: http://reinoutk.nl/boek.html.