Negende-eeuwse huiswierde in Ten Boer onderzocht

Op 16 januari is er in de Kloosterkerk in Ten Boer een lezing over de Fivelvallei, met aandacht voor de negende-eeuwse huiswierde in Ten Boer.

De lezing wordt gehouden door Cuno Koopstra, senior archeoloog en werkzaam bij MUG Ingenieursbureau. Bij archeologisch onderzoek in Ten Boer, op de plaats waar een Kindcentrum wordt gerealiseerd, werd afgelopen zomer een huiswierde ontdekt. De wierde lag aan een geul die vermoedelijk een vertakking is geweest van de Fivel. De wierde was bewoon in de periode 750-1100 na Christus.

Koopstra vertelt: “Een huiswierde is één enkel erf of een paar erven bijeen die konden samensmelten tot één wierde, zoals de wierde in Warffum, de hoogste van Groningen. Door de toenemende invloed van de zee, tussen 300 en 800, was de wierde een plaats waar men veilig kon wonen.”

Iedereen die meer wil weten of deze wierde en de resultaten van het onderzoek, of die geïnteresseerd is in archeologie in algemene zin, is van harte welkom bij de lezing. De lezing begint om 20:00 uur met een inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.

Foto Andor Heij