Save the dates: 4 & 6 oktober – Symposium Terpen- en Wierdenland
Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, het Terpencentrum, Kenniscentrum Landschap, Museum Wierdenland en de Waddenacademie organiseren op donderdag 4 oktober en zaterdag 6 oktober aanstaande het 21e symposium van de Waddenacademie.
Tijdens dit symposium presenteren wij u de resultaten van vier jaar onderzoek naar de landschapsgeschiedenis en archeologie van zes terp- en wierdedorpen, gezien in de context van het terpen- en wierdenlandschap en de toen heersende Noordzeecultuur. En we laten u zien hoe de dorpsbewoners op basis van deze resultaten het verleden met het heden weten te verbinden, onder meer door karakteristieke (groen)elementen van hun terp of wierde te versterken of deze met kunst, vormgeving en architectuur te accentueren.
Donderdag 4 oktober
Op donderdag 4 oktober vindt in het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een inhoudelijk programma plaats, onder voorzitterschap van prof. dr. Theo Spek, hoofd van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen. De dag wordt geopend door Henk Staghouwer, gedeputeerde van Groningen en voorzitter van het Waddenfonds. Sprekers zijn onder meer prof. dr. Jouke van Dijk, dr. Karel Gildemacher, drs. Otto Knottnerus, dr. Johan Nicolay, dr. Annet Nieuwhof, dr. Mans Schepers en Jeroen Wiersma MA.
Zaterdag 6 oktober
Op zaterdagmiddag 6 oktober staan in MFC ’t Trefpunt in Hallum de terpen- en wierdendorpen Wijnaldum, Firdgum, Hallum, Ulrum, Warffum en Godlinze centraal. In deze terpen- en wierdedorpen hebben betrokken dorpsbewoners met historici, archeologen, ontwerpers en kunstenaar het unieke, maar vaak verborgen verhaal van hun woon- en leefomgeving weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt.
We dagen met name dorpsbelangen en historische kringen langs de Waddenkust uit om kennis te komen nemen van de enthousiaste verhalen en inspirerende voorbeelden, en deze mee te nemen naar hun eigen terp- of wierdedorp. Om thuis met medebewoners aan de slag te gaan met deze boeiende geschiedenis. En zo de vele parels aan Waddenzee Werelderfgoed aaneen te rijgen langs een verbindende verhaallijn: leven op de grens van land en zee.
Bent u nieuwsgierig naar het Stekje van Firdgum, het Asingapark in Ulrum of het kerkterrein van Warffum? Of naar het Zwaard van Godlinze en de Helm van Hallum? Zorg dan dat u er op 6 oktober bij bent! Dan presenteert ook historicus-schrijver Erik Betten zijn nieuwste boek “Terpen- en wierdenland”, is er een beleefroute met verhalen door het oude centrum van Hallum, is er in ’t Trefcentrum van alles te zien en te doen, wordt buiten het allereerste ‘stekje’ van Hallum onthuld en wordt het gehele project feestelijk opgeleverd met een hapje en drankje.
Inschrijven voor het symposium (waarbij u de keuze hebt voor één van beide dagen of beide dagen) is mogelijk vanaf 15 augustus tot 21 september, waarbij geldt: deelname is gratis, maar vol is vol!
Inschrijving geschiedt via de website van de Waddenacademie: www.waddenacademie.nl
Hopelijk zien we u op 4 en/of 6 oktober!