‘Ulrum telt maar liefst 175 bijzondere panden’

Volgens de dorpsbewoners zelf telt Ulrum maar liefst 175 panden en plekken met een bijzonder verhaal.

Die zijn belangrijk voor de identiteit van het dorp. Dat is de voorlopige oogst van het project Werk&Ulrum, dat Tim Willems-Kruize van welstandsclub Libau eind vorig jaar samen met Petra de Braal van Deel&Ulrum begon. Ze wilden weten welke panden in elk geval behouden moeten blijven om het krimpdorp aantrekkelijk te houden.

Dorpsbewoners droegen bekende adressen aan, zoals de Oude Centrale Bakkerij in de H. Scholtestraat en café Neptunus, maar ook minder bekende, zoals de ‘Pekelder hoez’n’ aan de Trekweg, die bestemd waren voor uit de Pekela’s afkomstige arbeiders van strokartonfabriek Ceres.

Typisch Ulrum!

Een selectie van de genoemde panden en plekken staat beschreven in het boekje Typisch Ulrum! Dat moet dorpsbewoners uitdagen om met hun eigen leefomgeving aan de slag te gaan. Daarnaast is het boekje ook een uitnodiging aan bijvoorbeeld de woningcorporatie en de gemeente om hun beleid hierop af te stemmen.

Na de zomer richt het project zich allereerst op de oude kern van Ulrum, waar een aantal bewoners zich over de onderhoudsstaat van de panden en de mogelijkheden voor herstel zal buigen.

Bron: Pauline van Kempen, Dagblad van het Noorden