De bewoners van de borgstee – deel 2

Fotografie (in kleur) en tekst door Nynke van der Laan

 

Centraal in Godlinze, boven op de wierde, stond ooit een borg (± 1400-1753). Een versterkt steenhuis met een gracht, singels, landerijen en hoven. Wat betekent het om te wonen op deze historische plek in Godlinze? Een van de huidige bewoners, Jochem Venema, vertelt.

 

In welk jaar ben je in het huis komen wonen?

In 1997, in september woonde ik hier 19 jaar.

 

Waarom dit huis?

Ik woonde destijds in een monumentaal huis in Termunterzijl en ik zocht opnieuw een ouder type woning. Dat vind ik sfeervoller, ik heb niets met nieuw gebouwde huizen. Authentieke plekken, daar ben ik gek op. Ook had ik een wens voor een tuin met een minimale grootte. In die tijd had je nog geen Funda, dus schreef ik me in bij een makelaar om met een speciale zoekopdracht bericht te krijgen van woningen die aan mijn wensen voldeden. De match met dit huis kwam eruit en het was liefde op het eerste gezicht.

 

Kende je Godlinze al?

In de jaren ’70 hoorde ik voor het eerst over Godlinze, door de familie Santanera. Later ook door mijn werk bij de woningstichting, ik was verantwoordelijk voor de incasso’s van huurwoningen in de gemeente Delfzijl, waaronder Godlinze. Toen ik op zoek ging naar een ander huis, was één van mijn wensen om binnen fietsafstand van mijn werk te kunnen wonen. Godlinze was één van de dorpen die binnen de straal viel.

 

Wat vind je van het wonen in Godlinze?

De gemoedelijke sfeer is fijn en de betrokkenheid van de bewoners. Al neemt dat laatste met de jaren wel steeds meer af. Ik kom uit een dorp, dus ik vind de rust erg prettig. Stadse hectiek is niets voor mij. Dat er geen voorzieningen zijn vind ik niet erg, hier ervaar je het echte leven en de cultuur van het platteland. Ik wil hier nooit meer weg!

 

Hoe lag de tuin erbij toen je het huis kocht?

Er was een grasveld en een dierenverblijf met een hok op een betonplaat. Toen ik voor het eerst aan de slag ging in de tuin trof ik overal puin aan in de grond. Het verhaal gaat dat een vorige bewoonster een tic had en obsessief puin begroef in de tuin. Ik heb in de loop der jaren al gigantisch veel puin verwijderd door alles met de hand af te graven en weer op te vullen met klei en teelaarde. Ook heb ik een aantal bomen verwijderd.

 

Het is een monumentaal huis, wat weet je van de geschiedenis van het huis en de plek?

Door mijn werk wist ik van de rijke historie van het dorp, maar toen ik als nieuwe inwoner werd verwelkomd door Laura Hoeksema namens Dorpsbelangen, kreeg ik van haar allerlei nieuwe informatie. Dat er een kruidenierswinkel in dit huis heeft gezeten bijvoorbeeld en dat het in 1988 is gerestaureerd door Stichting Het Woonhuismonument. En dat er op het erf een borg heeft gestaan die rond 1752 is afgebroken.

 

Heb je met speciale regels te maken als je in een monumentaal huis woont?

Voor veranderingen of verbouwingen moet ik officieel een aanvraag indienen bij Monumentenzorg; zij moeten eerst toestemming geven. Toen ik de kleurstelling van de buitenkant van het huis wilde veranderen, heb ik eerst één kozijn geschilderd om te laten zien aan de architect. Die kwam kijken en bepaalde dat de tint nog een klein beetje anders moest. Maar die regels ken je als je zo’n huis koopt. Ik ben ook helemaal niet van plan om grote aanpassingen aan het huis te doen.

 

Kan je nog iets terugzien van de borg of het erf?

Mogelijk is dit huis het theehuis van de borg geweest. Ter hoogte van de lange zijde van de tuin ligt vermoedelijk een stuk fundering van de borg, ik heb daar tijdens het tuinieren wel eens scherven van kloostermoppen gevonden. Aan de overkant ligt nog een slootje, een overblijfsel van de gracht. Vroeger liep deze in het rond tot aan de losse schuur, heb ik gehoord.

 

Heb je wel eens historische vondsten gedaan in je tuin?

Ik heb in de loop der jaren veel scherven en steeltjes van kleipijpjes gevonden, en nog steeds kom ik die tegen in de aarde als ik in de tuin werk. Ook veel scherven van kruiken en porseleinen serviesgoed en een aantal munten.

 

Onderzoek je die vondsten ook of bewaar je ze alleen?

Ik maak ze schoon en bewaar ze, ik doe er verder geen onderzoek naar. Als ik nu nog scherven vind, bewaar ik alleen de grootste.

 

Mag er eventueel archeologisch onderzoek in jouw tuin worden gedaan?

Ja, in overleg is dat mogelijk.

 

Wat vind je van het project?

Een mooie uitdaging, ik ben er erg enthousiast over. Het documenteren van de geschiedenis is heel belangrijk. De historische tijdlijn die Reinout Krajenbrink heeft gemaakt vond ik erg interessant.  Godlinze is ook zo’n mooi terpdorp, zo intact. De fietsers die hier komen zijn altijd enthousiast over de slingerende Hoofdweg naar boven. Het dorp mag best meer op de kaart worden gezet, nog veel mensen hebben geen idee waar het ligt.