15/10: Wierdedag Warffum

Op 15 oktober wordt een wierdedag georganiseerd in Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum. Een actieve doe-dag met workshops, opgravingen, lezingen en rondleidingen. Daarmee krijgt het verhaal van het terpen- en wierdenland steeds meer hoofdstukken. Eerder deze zomer werd in Warffum al op verschillende plekken geboord om de geschiedenis van de wierde en zijn bewoners bloot te leggen.

Warffum is een van de drie pilotdorpen in het project Terpen- en Wierdenland: een verhaal in ontwikkeling. Samen met bewoners zoeken archeologen en landschapskenners via verschillende wegen naar de geschiedenis van terpen (Fryslân) en wierden (Groningen).

Bronnenonderzoek heeft het verhaal van Warffum al veel kleur gegeven. Zo biedt de website van Terpen- en Wierdenland inmiddels veel informatie over de ontstaansgeschiedenis van de wierde en de omgeving, waaronder het verhaal over de grootste commanderij van de Johannieters in Nederland, die zich in Warffum bevond.

Tussen schat en scherf

Tijdens de wierdedag kunnen geïnteresseerden niet alleen kennisnemen van wat er is ontdekt, maar ook zelf bijdragen aan het verder completeren van het verhaal. Onder begeleiding van een archeoloog worden opgravingen gedaan die hopelijk vondsten opleveren die licht kunnen werpen op de cultuurhistorie van Warffum. Bezoekers kunnen ook hun eerder gevonden bodemvondsten meenemen naar de wierdedag om ze door deskundigen te laten duiden. Dus heeft u scherven, potten of botten die u niet kunt plaatsen, dan is het extra leuk om naar de wierdedag te komen.

Voor inwoners van Warffum is de toegang gratis. Andere bezoekers betalen de toegangsprijs van het openluchtmuseum. De wierdedag is van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Schoolstraat 4 9989 AG Warffum

Wierdedag Warffum

Klik op afbeelding voor vergrote weergave.