Een reisboek door de tijd

Erik Betten schrijft boek ‘Terpen- en wierdenland’

In opdracht van de projectorganisatie schreef Erik Betten een boek over het Terpen- en wierdenland, waarin alle kennis die tijdens het project is opgedaan op een toegankelijke manier wordt gedeeld. Het is een prachtig boek geworden dat niet alleen uitnodigt om in te bladeren, maar ook om het terpenland in te trekken en het met nieuwe ogen te bekijken.

lucaskemper_symposiumterpen_hallum_lr-13-1024x683Door het boek lopen twee rode draden, vertelde Betten tijdens de tweede dag van het Symposium ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’ waarop gedeputeerde Klaas Kielstra het eerste exemplaar kreeg uitgereikt. De eerste zijn de foto’s van de zes deelnemende dorpen. De tweede de vier fasen die hij onderscheidt in de omgang van de kustbewoners met de zee. Van samenleven met de zee, tot de wens het water volledig te controleren. In die fase zitten we volgens Betten nu nog steeds, maar een nieuwe fase dient zich aan, nu steeds duidelijker wordt dat controle niet meer houdbaar is door de klimaatverandering.

Betten vertelde dat hij verrast was over de wat hij – na alles wat er al over het terpenland is geschreven – nog aan nieuwe kennis heeft kunnen delen. Er valt volgens hem nog steeds heel veel te leren en ontdekken over dit bijzondere landschap. Hij is er na het schrijven van zijn boek dan ook van overtuigd dat er over vijftien of twintig jaar weer een heel nieuw boek kan worden geschreven.