Eerste paal nieuw bezoekerscentrum Hegebeintum

Aan de voet van de hoogste terp van het terpen- en wierdenland is vrijdag 4 september de eerste paal geslagen – of beter gestort – voor een nieuw bezoekerscentrum. De terp van Hegebeintum ligt bijna 9 meter boven de zeespiegel en gaat terug tot de vijfde eeuw voor Christus. Het nieuwe bezoekerscentrum laat de geschiedenis van de terp zien en het ontstaan van het terpen- en wierdenlandschap. Als alles volgens plan verloopt, opent het voorjaar 2021 de deuren.

 

 

Op de locatie waar nu wordt gebouwd, werd begin jaren ’90 een bezoekerscentrum geopend om de groeiende groep bezoekers te kunnen informeren over terp en kerk. Hiervoor werd onderaan de terp een semi-permanent oud klaslokaal geplaatst. Dit werd in de loop der jaren uitgebouwd. Enkele jaren geleden besloot de Stichting Terp Hegebeintum  toen nog Stichting foar Rekreaasje en Toerisme yn de gemeente Ferwerderadiel – werk te maken van haar wens nieuw te bouwen. Het oude centrum was in alle opzichten door de tijd ingehaald. Zo was het nauwelijks geïsoleerd. Belangrijke beperking voor de stichting was ook dat het oude centrum geen zicht bood op de terp.

Het nieuwe bezoekerscentrum, dat mogelijk wordt gemaakt door onder andere het Waddenfonds, de provincie Fryslân, de gemeente Noardeast-Fryslân en de Rabobank, is bouwtechnisch helemaal van deze tijd. Zo is het gasvrij dankzij zonnepanelen en een warmtepomp. Daabij biedt het bezoekers uitzicht op de terp. Binnen wacht bezoekers straks een moderne tentoonstelling die naast het verhaal van het terpen- en wierdenland speciale aandacht besteed aan de grafcultuur in de tijd van de terpen.