Er gaat niets boven de Groninger orgels

Voor de tweede keer stelde De Volkskrant deze zomer een top 15 van mooiste orgels van Nederland op. Ook het Hinszorgel in de Petrusker van Leens veroverde een plek in de top-orgellijst. ‘Het orgel is zo groot dat het nauwelijks in de kerk lijkt te passen: het gevolg van een lange strijd in Groningen over wie het grootste orgel kon bouwen.’ Dubai in de klei, aldus muziekjournalist Merlijn Kerkhof, die de top 15 samenstelde. Hij nam hierin ook het Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk in Groningen stad op.

Dat Groningen als ultieme orgelprovincie niet sterker is vertegenwoordigd in de top-15 komt volgens de journalist omdat ‘geheel in de lijn met de tijdgeest regionale spreiding een rol heeft gespeeld in de selectie. Want we kunnen natuurlijk niet alleen maar orgels uit Groningen opnemen’. Wie geen enkele moeite heeft met deze positieve discriminatie, klikt gewoon op het linkje in het artikel naar de zomers audiotour die eerder in De Volkskrant verscheen onder de kop ‘Op orgeljacht door de provincie van de bijzondere kerken‘.

Voor deze tour trok Kerkhof met organist Tymen Jan Bronda van de Lutherse Kerk in Groningen stad langs een aantal kerken met beziens- en beluisterenswaardige orgels in Noordoost-Groningen. Onderweg gaat hij in op de strijd tussen de herenboeren, die elkaar met de orgels de loef afstaken en de trucs die daarvoor uit de kast werden gehaald, of liever met de orgelkast werden uitgehaald. Zo wijst hij in het kerkje van Krewerd op de houten panelen aan de zijkant van het orgel waarop orgelpijpen zijn geschilderd om het orgel groter te laten lijken.

Krewerd-Mariakerk-interieur

Het orgel van Krewerd met geschilderde zijpanelen