“Ik zag ogen twinkelen bij haar presentatie”

Doarpsbelang Hallum enthousiast over ontwerpen stekjes

 

Hallum is met een kleine 2750 inwoners het grootste van de deelnemende dorpen aan Terpen- en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling. Het krijgt dan ook maar liefst vier stekjes in het kader van het project. Dirk Vis was een van de leden van de dorpscommissie die heeft meegekeken naar de ontwerpen. Het enthousiasme waarmee hij over de gekozen schetsen praat, werkt aanstekelijk. Maar volgens hem zijn het de ontwerpen zelf, die dat teweegbrengen.

Om de gevraagde kunstenaars een goed beeld te geven van het dorp, heeft de commissie hen langs de belangrijkste historische plekjes gevoerd. Twee van de drie kunstenaars gaven op de afgesproken dag een presentatie van de ontwerpen waarin ze de geschiedenis van het dorp hadden vastgelegd. De commissie was onder de indruk van de eerste presentatie, vertelt Vis. Maar ze vielen als een blok voor de schetsen van vormgever Ineke van der Blom uit Marrum. “Ze heeft zich goed verdiept in de geschiedenis en de plekken waar de stekjes komen. De ontwerpen zijn geïnspireerd op de verhalen van het dorp.”

Vikingschip

Vervolgens heeft de commissie de schetsen voorgelegd aan een bredere groep leden van Doarpsbelang. “De ogen begonnen te twinkelen, ook door haar passie en manier van vertellen. Elk stekje vertelt een verhaal bij de locatie waar het wordt geplaatst.” Daarvoor gebruikt Van der Blom hout, beton en staal. Voor de oude haven maakt ze daarvoor een stekje dat Vis doet denken aan een vikingschip. Het nodigt uit om na te denken over ontmoetingen met vreemde culturen. En rond Fredericus van Hallum, de stichter van het klooster Mariëngaarde die bij de entree van het dorp een borstbeeld heeft, ontstaat door het stekje een ontmoetingsplek.

Roots

Bij de voormalige Goslinga State komt een abstracte verwijzing naar de oude toegangspoort. Het laatste stekje komt naast de rotonde in de Ljouwerterdyk, de afslag van de oude weg van Leeuwarden naar Holwerd. “Dat zou ideaal zijn en in lijn met het project Terpen- en wierdenland”, aldus Vis. “Dan kunnen we passanten laten zien, ‘sla even af, hier valt wat te beleven’.” Vis hoopt dat de stekjes gemaakt en geplaatst kunnen worden voor 22 september. “Dan is het burendag en is iedereen hier toch al in ’t spier. Ook jongeren, en dat is belangrijk. Wat mij betreft hoort het bij de opvoeding om kinderen mee te geven over hun roots en waar ze vandaan komen. Het is bijzonder als een kunstenaar dat zo weet te verbeelden dat het iedereen aanspreekt.”

Op de foto een ruimtelijke schets van het stekje dat Ineke van der Blom gaat maken als markering bij de rotonde in de Ljouwerterdyk.