Internationale kunstroute van Vliedorp tot Noordpolderzijl opent 1 juli

In het kader van 300 jaar Kerstvloed tonen 16 kunstenaars hun werk langs de Noord-Groningse kust

Al dagen verblijft de Japanse kunstenaar Teruhisa Suzuki (1956) in Wongema in Hornhuizen, dat momenteel het creatieve bolwerk van 16 internationale kunstenaars vormt. Van daaruit werkt hij koortsachtig aan zijn kunstwerk dat op het land van boer Bolhuis gaat verrijzen. De stalen constructie van het werk is gemaakt door Ron Caspers, metaalatelier in Warffum. Afgelopen donderdag werd de constructie naar zijn plek gebracht door de kunstenaar, Ron Caspers en medewerkers, boer Bolhuis en zijn zonen en een aantal vrijwilligers.

Dit is in het kort hoe de bijzondere Kerstvloed Kunstroute zich opmaakt voor de opening op zaterdag 1 juli in Pieterburen. Teruhisa Suzuki is één van de 16 internationale kunstenaars die aan de Noord-Groningse kustlijn werkt aan zijn kunstwerk met het thema de kracht van water. Suzuki werkt aan “Rolling Gate” dat verwijst naar de stromen van restmaterialen, auto’s, boten, bomen en andere voorwerpen die ontstaan tijdens een tsunami. Zijn werk is te betreden en komt daardoor in beweging. Dit in combinatie met lichtinval en omgevingsgeluiden afkomstig van natuurlijke bronnen als de wind, regen en vogels maken de zintuigelijke ervaring compleet. “Rolling Gate” is te zien op het land van familie Bolhuis in Warffum.

Naast Suzuki (Japan, Tsunami, 2011) komen er meer kunstenaars uit hedendaagse vloedgebieden. Zoals Eko Prawoto uit Indonesië (zeebeving, 2004) en het gelegenheidscollectief New Orleans&Co uit de Verenigde Staten (Katrina flood, 2005). Daarnaast zijn er ook kunstenaars aanwezig uit andere kustgebieden als Nederland, Duitsland en Denemarken.

Opening
De kunstroute wordt op 1 juli feestelijk geopend in Domies Toen in Pieterburen. Het welkomstwoord wordt gedaan door de wethouder van gemeente De Marne, Herwil van Gelder. Daarnaast zijn er sprekers, interviews met de kunstenaars, activiteiten in het bezoekerscentrum Waddenkust en men kan per fiets of bus een deel van de route volgen. Genodigden en publiek zijn van harte welkom om onder het genot van en hapje en drankje de kunstwerken te bekijken. Aanmelden kan via: http://www.kerstvloed1717.nl/opening

De kunstroute is gratis te bezoeken tot 1 oktober 2017 en loopt van Vliedorp, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum tot Noordpolderzijl. Naast de kunstroute zijn er ook lezingen, wandelingen, excursies, muziek en festivals die in het teken staan van de Kerstvloed, zoals Tocht om de Noord. Op 24 december eindigt Expeditie Kerstvloed 1717 met een speciaal slotevenement.

Kijk voor meer informatie, de organisatie en het volledige programma op www.kerstvloed1717.nl.

Samenwerking
Expeditie Kerstvloed 1717 is een initiatief van Het Groninger Landschap, Domies Toen, Stichting Erfgoedpartners, waterschap Noorderzijlvest, Marketing Groningen en De Verhalen van Groningen. En wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente De Marne, Bedum, Eemsmond en Winsum, Ben Remkes Cultuurfonds, SNS Fonds Eemsmond, Groningen Seaports en Loket Leefbaarheid Groningen.