Uitnodiging opening informatiecentrum Hallum – mét ‘Kunst en Kitsch’

Feestelijke opening op 1 april van tijdelijk informatiecentrum

Het project Terpen- en Wierdenland* gaat nu ook van start in Hallum. De bewoners van het terpendorp hebben een belangrijke stem in het projectresultaat. Ze beslissen mee hoe de geschiedenis van Hallum beter beleefd kan worden. In de leegstaande bibliotheek is een tijdelijk informatiecentrum ingericht met een ruimte voor workshops, lezingen en uitwisseling. Op 1 april wordt deze officieel in gebruik genomen.

De openingshandeling wordt gedaan door burgemeester Wil van der Berg, waarna Jaap Heslinga van Dorpsbelang Hallum de aanwezigen uitlegt waarom dit project voor Hallum belangrijk is. Architect Nynke-Rixt Jukema vertelt wat er de komende weken staat te gebeuren in Hallum. Na de officiële openingshandeling kunnen bezoekers voor het eerst het ‘Hallumer Terpje’ proeven. Bakkerij Bremer heeft dit bijzondere streekproduct ter gelegenheid van project Terpen- en Wierdenland gebakken.

Tussen Kunst en Kitsch

Flyer_Opening_HallumEr is een gratis programma met diverse activiteiten. Zo is er onder andere een eigen editie van Tussen Kunst en Kitsch, bedoeld voor archeologische vondsten. Gerard Aalbersberg, verantwoordelijk voor het archeologisch onderzoek tijdens het project, neemt een aantal collega’s mee met elk een eigen specialisme. Bewoners kunnen hun eigen vondsten meenemen of die van familie, buren of vrienden, en aan een van de specialisten voorleggen om vast te stellen om wat voor vondst het gaat en uit welke tijd het komt.

Tentoonstelling, Rondwandelingen en meer

Tijdens de opening is er een tentoonstelling van archeologische vondsten uit Hallum, de Hallumer Schatten. Het door zowel archeologen als Hallumers gevonden materiaal is hier met uitleg te bekijken. Ook wordt de ontwikkeling van Hallum aan de hand van oude foto’s en historische kaarten in beeld gebracht en er wordt uitleg gegeven bij het getoonde materiaal.

Voor wie Hallum eens met andere ogen wil bekijken, zijn er diverse dorpsgidsen aanwezig met wie u een rondje over de terp van Hallum kunt wandelen. Tot slot wordt er verteld over het archeologisch onderzoek ter plaatse, zijn er demonstraties hoe met een grondboor te werken en met een metaaldetector om te gaan.
De middag wordt afgesloten met een hapje en drankje. Daarna is het informatiecentrum aan De Singel 3 te Hallum in de periode april – juni elke woensdag geopend van 10:00 tot 15:00 uur. Iedereen is van harte welkom: de koffie staat klaar!

Programma:

14:00: Opening door Burgemeester Wil van der Berg
14:15: Proeverij Hallumer terpje
14:30 Start activiteiten:

  • Tussen Kunst en Kitsch: archeologische vondsten
  • Tentoonstelling ‘Hallumer schatten’
  • Dorpswandeling over de terp onder leiding van gids
  • Minicursus Metaaldetector
  • Minicursus Grondboren
  • Digitale dorpsatlas Hallum
  • Oud Hallum in beeld

16:00 Borrel
17:00 Sluiting

* Het project ‘Terpen- en Wierdenland: een verhaal in ontwikkeling’ is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, het Terpencentrum, het Kenniscentrum Landschap (beide onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen) en het Museum Wierdenland in Ezinge. Het project is mogelijk dankzij financiële steun van het Waddenfonds, de provincies Fryslân en Groningen en de Groninger gemeenten.