Winsum mooiste dorp van Nederland

Winsum is door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. De jury noemt Winsum ‘een levendig dorp met voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molen en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing’. Wij voegen daar nog graag aan toe dat het maar liefst drie wierden telt.

De verkiezing van het mooiste dorp was getrapt. In de eerste ronde brachten 30.000 Nederlanders hun stem uit op een longlist van veertig dorpen. Ze mochten ook hun eigen dorp aan de lijst toevoegen. Hieruit kwam een lijst met 50 mooiste dorpen. De verkiezing leverde een top 5 op. Vervolgens koos een jury bestaande uit schrijver en cabaretier Wim Daniëls, route-expert Marieke Haafkens van de ANWB en Jaap Evert Abrahamse van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed welk dorp de winnaar werd. Hiervoor werden de dorpen onder meer beoordeeld op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en de aanwezigheid van monumenten. Winsum heeft het allemaal, volgens de jury die vijf punten noemde waarop het dorp de verkiezing won:

  1. Het Winsumerdiep en het haventje geven het dorp sjeu en vormen bovendien een mooie verbinding tussen de dorpsdelen Winsum en Obergum.
  2. Het dorp heeft een gelaagdheid in bouwstijlen, van herenboerderijen uit de 17de en 18de eeuw, een 19de-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse Schoolarchitectuur en moderne bungalows uit de periode na de TWeede Wereldoorlog.
  3. Het dorpsleven is echt, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.
  4. Het centrum is gemoedelijk met zijn smalle straatjes.
  5. Winsum heeft 59 Rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten.

Op 20 augustus zet ANWB-directeur Frits van Bruggen het dorp in het zonnetje tijdens een feestelijke huldiging.

De ANWB heeft de 50 mooiste dorpen van Nederland samengebracht in een boek. Hierin staan naast Winsum voor Groningen nog drie wierdedorpen (Garnwerd, Niehoven en Middelstum). In Friesland haalden twee terpdorpen de top-50 (Hegebeintum en Warstiens).